Foldekort med hægtelukning – Concord & 9th

Denne blogpost handler om en super spændende type die, som Concord & 9th står bag. På engelsk kaldes die-teknikken “interlocking”, som på dansk bliver oversat til “sammenhægte”. I bund og grund handler det om, at denne type die skaber en auto-luk funktion til et gate-folding kort ved at man hægter to die-cut dele sammen. Jeg har leget med die’en “Hugs” og vil vise jer er par kort og give lidt fif videre.

Die-sættet består af 2 dies – En højre halvdel og en venstre halvdel. Tilsammen danner de 2 dies et ord eller et motiv, som kan “hægtes” sammen på midten. Til mine kort i dag har jeg brugt nedenstående die “Hugs Card Dies“.

Når man står med en højre og venstre del, så er målene af kortbasen en essentiel del af det endelige resultat. Man skal sikre sig, at en kortbase er lang nok til at man kan die-cutte de 2 ender, som danner ordet Hugs.

For at undgå at opfinde den dybe tallerken for bunden af, fandt jeg hjælp i Jennifer McGuire’s blogpost om netop denne die. Hun fremviser brugen af die’en med den amerikanske standard kortstørrelse. Jeg har brugt hendes vejledning til at overføre brugen til en kortbase af et A4 karton, her passer længden på 29,7 cm nemlig perfekt til kortet med “Hugs”.

# Fif 1: Første gang man prøver denne form for die er det en god idé at lave en testkørsel først.

Jeg skulle selv lige blive bekendt med at få hægtet de to dele sammen. Da først jeg havde fundet melodien, fungerede det super godt 🙂

Ovenfor kan man tydeligt se, hvorledes kortet har 2 ender, som kan hægtes sammen og dermed lukke kortet. Jeg har med vilje brugt den negative del af det farvede karton, så man i kortets åbne tilstand stadig kan læse ordet Hugs. På mit andet kort har jeg brugt den positive del af det farvede karton.

#Fif 2: Man får absolut det bedste resultat ved at bruge kraftigt karton. Jeg brugte 250 gsm til ovenstående kort, hvilket gav den mest stabile lukning. Ved brug af tyndere karton er der risiko for at man får bukket/bøjet kartonet, når man vil lukke/åbne det.

# Fif 3: Ved brug af denne die kan man snildt lave 2 kort på én gang. Man får nemlig en oplagt mulighed for at bruge de negative rester, hvis man bruger designpapir på kortfronten som her.

Til min kortbase til ovenstående kort har jeg brugt et stykke A4 karton. Dette har jeg klippet til højden 14,85 cm. Højden er ikke umiddelbart relevant, da man med disse dies kan lave kortet højere end 14,85 cm (Dog max. højde alt efter hvor bred din Die-cutter maskine er). Man skal dog være obs på at dies’ne kun die-cutter en højde på 14,3 cm, som er den amerikanske kort standard højde. Jeg har derfor selv måtte skære eller klippe den sidste del selv.

Disse mål bruger jeg til mine scorelinjer på kortbasen:

Fra venstre mod højre er min første scorelinje ved 9,85 cm. og den næste ved 20,45 cm. Decimalerne har stor betydning, jo mere præcist man måler, jo bedre resultat får man.

Herefter er jeg klar til at die-cutte. Jeg starter med “HU” og die-cutter denne i venstre side. Det er vigtigt, at starte med “HU” eller passer scorelinjerne ikke. Dette skyldes at “HU” og “GS” dies’ne ikke er lige brede.

# Fif 4: Man kan vælge ikke at lave nr. 2 scorelinje ved 20,45 cm. I stedet kan man vente til slut, hvor man har die-cuttet begge enderne med “HU” og “GS” og presse den sidste fold på plads. Dette gøres ved at hægte Hugs sammen og så presse den sidste bukkelinje på plads og bruge en bonefolder. Dette tips bruger Jennifer McGuire også.

På mit andet kort valgte jeg at die-cutte “Hugs” ud af designpapir. Dette papir er dog ikke helt kraftigt nok til at bare hægtelukningen optimalt. Her måtte jeg være ekstra forsigtig for at hægte dem sammen og fra hinanden, for ikke at bukke og bøje designpapiret.

Den stemplede tekst på dette kort er fra Altenew’s “Label Love” stempelsæt. Til at pynte med har jeg brugt Nuvo Crystal Drops “Ebony Black”.

 

Kreative hilsner,

Pia

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.