TEMA – Man må ikke gå ned på værktøj – Pia’s Top 15 liste

Som scrapper kan man godt forstå, hvorfor mændene ofte bruger udtrykket “man må aldrig gå ned på værktøj!”. Hvad enten det er Gør-Selv-Håndværkeren eller Jeg-Passer-Selv-Min-Have-Manden. Hvis du er scrapper og har haft denne fantastiske hobby i et par år, vil jeg æde en vådserviet på, at du har pænt meget udstyr derhjemme. Du tænker måske ikke så meget over det, for noget af vores mest brugte værktøj kan være små ting. Her får du min personlige Top 15 liste over mine mest brugte og værdsatte scrappe værktøj.

Jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke har rangeret min Top 15 liste. Så man skal endelig ikke tro at nr. 1 er toppen af poppen. En del rangere på lige fod med de andre. Se det som en anbefaling til at få bygget en god basis værktøjspakke op.

På min liste vil jeg linke til Hobbyboden, hvor det er muligt. Nogle få steder vil jeg henvise til lignende produkter hos Gitte, da hun muligvis ikke har nøjagtigt det samme i sin webshop.

1. Sizzix Big Shot – Tyrkis pil.

Kan man være forelsket i et værktøj? Jeg eeeelsker min almindelige Big Shot og den bliver flittigt brugt, da jeg er vild med forskellige diecutting teknikker. Min første diecut maskine hed Epic Six og den var jeg ok glad for – For jeg vidste ikke bedre! Men da jeg prøvede Big Shot’en forstod jeg, hvor stor forskel der kan være på diecut maskiner. Havde jeg vidst bedre og blevet bedre rådgivet, ville jeg klart have investeret i en Big Shot fra start af. Dengang jeg startede ud, var der heller ikke så mange forskellige diecut maskiner at vælge imellem. Nu er der mange muligheder og brands på markedet. Der er manuelle, elektriske, store, små og sammenklappelige. Det bedste råd jeg kan give er at ens valg bør baseres på behov og kvalitet.

2. Lille saks – Pink pil.

Jeg har 2 små favorit sakse. Den gule fra Fiskars er min Go-To girl, mens at min Tim Holtz saks bliver brugt til lidt mere kraftige/tykke materialer. Sakse kommer i alverdens størrelser, farver og udformninger. Det er vigtigt, at saksen er god at holde på for den der bruger den. En saks, som ligger dårligt i hånden, giver typisk et dårligt klippe resultat.

3. Bone Folder – Grøn pil.

Min bone folder var et af mine første køb og den er blevet flittigt brugt lige siden. Næsten utroligt, at den ikke er mere mærket efter alt det arbejde jeg har tvunget den igennem i en del år. Jeg bruger min bone folder især til mine kortbaser. Jeg skærer og folder selv mine kortbaser og her bruges den til at “presse” folden. Derudover er den super til at lave “presse-linjer” i sit karton, så man selv kan lave mønstre på sine kort. Og så bruges den jo også til at lave sine egne konvolutter og æsker. Alt hvor man har brug for at false en linje eller presse en fold.

4. Pincet med bøjet spids – Pink pil.

Håber ikke min Mor læser dette indlæg for så er jeg totalt bustet. Det er hendes pincet fra hendes tid som tilskærer og den er bare super duper god at arbejde med. Med en bøjet pincet skal man ikke bekymre sig om 10 tommelfingre og pølsefingre. Jeg bruger den hver eneste gang, jeg skal lime en diecut tekst, bogstaver eller småtterier på et kort. Så kan jeg meget bedre se, hvad jeg har gang i og sikre at tingene bliver placeret, hvor de skal.

5. Post-It blokke – Tyrkis pil.

Jeg bruger Post-It blokke hver eneste dag ved scrapbordet. Primært bliver den pink post-it blok brugt til at notere brugte materialer ned på. Så kan jeg sætte den på mit færdige eller halvfærdige projekt og dermed ikke glemme, hvad de forskellige farver, stempelsæt og brands hed. Det er en stor hjælp, når jeg senere skal lave min materialeliste på min blog. Den helt store post-it blok bruger jeg mest til masking-teknikker. Nogle gange har man blot brug for en lille maske og her er post-it perfekte.

6. Bidetang – Gul pil.

Hvis man er ejer af steel dies, har man helt sikkert oplevet at de ofte kommer sammenhæftede. Og der skal noget ordentligt værktøj til at bide dies delene fra hinanden. I starten bøjede jeg mine dele fra hinanden, hvilket er ganske ofte muligt. Men jeg fik nogle stygge metal pigge på mine dies, som man i en uheldig situation kunne rive sig til blods på. Kort og blod er ikke nogen god kombi! Disse metal pigge kan også lave uheldige mærker i ens die-cuts. Derfor kan jeg kun på det kraftigste råde til, at man køber en bidetang af rigtig god kvalitet. Den jeg har pt. kan ikke anbefales, da den er for blød i sit metal. Den må holde så længe den kan, men synger på sidste vers.

7. Fnugrulle – Blå pil.

En fnugrulle bruger man typisk til at fjerne kæledyrs hår fra sit tøj, men det er så sandelig også et godt redskab til ens scrappebord. Når jeg arbejder med embossing pulver eller glitter, kan en fnugrulle køres henover min arbejdsflade og rengøre mit bord hurtigt og nemt. Det er alfa omega at få rengjort sit bord for glitter, når man som jeg også laver kort til Operation Skriv Hjem. Disse kort skal nemlig være 120% glitterfri. Tidligere brugte jeg vådservietter til at rengøre mit bord med, men det fik aldrig det hele med. Nu fungere det perfekt og er endda endnu hurtigere. Fnugrullen kan også sagtens klare små stykker karton og viskelæder fnuller, hvis man ikke er til glitter og embossing pulver.

8. Papirtrimmer / Guillotine

Jeg har scrappet i en del år nu og erkender ærligt at have været igennem en pæn mængde af papirtrimmere. Lige nu har jeg 4 forskellige, som jeg fast bruger. Mine gamle aflagte papirtrimmere er faktisk stadig i huset og bruges, når familien kommer på besøg og vil lege med papir. Jeg vil nøjes med at fremhæve 3 af dem, da de er mine Go-To’s. Mine kortbaser skærer jeg på en stor Dahle Guillotine og er absolut ikke en nødvendighed for en nybegynder, en med pladsmangel eller en med begrænset budget. Til gengæld er en papirtrimmer, som Fiskars (Tyrkis pil) et godt start værktøj. Fordelen med en papirtrimmer med skinne er, at man ikke er tvunget til at skære sit karton hele vejen igennem. Det er man til gengæld med en guillotine skærer. Jeg har Tim Holtz Tonic Guillotine Trimmer , som er den bedste af dem jeg har prøvet. Den skær rigtig godt igennem kartonet – også når det er to-lags karton. Min Fiskars Paper Trimmer med metalwire og forlænger arm bruger jeg ikke lige så meget som guillotinen. Men den er absolout god at have, når der skal arbejdes med 12×12 inch papir, som guillotinen ikke kan tage.

9. MISTI / Stamping Press

Havde man spurgt mig for et par år siden, om jeg ville have brug for 2 MISTI’er, havde jeg nok tøvet med at svare. Hvorfor? Fordi jeg var så glad for min Fiskars Compact Stamping Press, at jeg ikke rigtig gav min Standard MISTI en ærlig chance. Min MISTI havde jeg ellers købt lige da den kom på markedet. For lidt over et år siden gav jeg den endelig en ordenlig chance og nu samler min Fiskars Stamping Press støv. Nu forstår jeg slet ikke, hvorfor det tog mig så længe at se lyset og se, hvor fantastisk et kvalitets værktøj MISTI’en er. Jeg er nu så begejstret for min MISTI at jeg måtte have fat i Mini MISTI’en. Standard MISTI’en bruger jeg til teknikker, off-side stempling og store motiver. Den lille bruger jeg derimod primært til tekster og mindre stempler.

(Pssst – Hobbyboden har nedsatte priser på MISTI’erne lige nu)

10. Stamp Shammy eller vådservietter.

Ejer man stempler – lige meget om det er clear stamps eller gummestempler – så skal de rengøres efter brug. Den hurtige rengøring sker med enten vådservietter (Tyrkis pil) eller Lawn Fawn’s Stamp Shammy (Gul pil). Jeg bruger selv begge dele, men har udviklet en forkærlighed til Stamp Shammy’en. Shammy’en har en stor fordel i, at den ikke efterlader små fine tråde/fnug på stemplerne. Vådservietter kan have en slem tendens til at efterlade fnug og små fibre på stemplerne, som man ikke lige ser med det blotte øje. Først når man ender med et lidt uklart og smudset stempel aftryk, indser man at stemplet trænger til en finger gnubning. Blot lidt ærgerligt, hvis man først opdager dette efter man har stemplet på sit projekt. Ja, jeg taler af erfaring.

11. Cleaning Pad / Scrubber Pad – Pink pil.

Jeg bruger en Scrupper Pad til at få mine stempler grundigt rengjort. Her skal jeg heller ikke kæmpe med fnug og fiber fnuller fra vådservietter. Jeg bruger en Scrupper Pad / Cleaning Pad, når jeg primært arbejder med Layering Stamps eller flere forskellige sværtefarver på ét projekt. Det er altid en god idé at starte med den mest lyse farve først og arbejde sig hen til den mørkeste. Men det har kæmpe betydning, at ens forrige sværtefarve ikke smitter af på den næste (hvis man ikke ønsker det). Når jeg ikke ønsker, at min stempling skal risikere sværte afsmitning bruger jeg min Scrubber Pad til at rengøre stemplet mellem hver farve. For god ordens skyld, vil jeg dog nævne at man sammen med Scrupper Pad’en bør bruge noget flydende stempelrens.

12. T-ruler – Tyrkis pil.

Som detalje nørd går jeg op i at tingene er placeret lige, i vater, horisontalt eller vertikalt på mine kort. Derfor bruger jeg en T-ruler til at hjælpe med at placere tingene perfekt. Man kan også sagtens nøjes med en almindelig linial, men en T-ruler giver fordelen med at sikre en 90 graders vinkling.

13. Pudder børste – Pink pil.

Hvad i alverden laver en makeup pudder børste på hendes Top 15 liste? Jo, ser du, den er super god til at børste fnuller, embossing pulver korn, glitter og andet af mine færdige projekter. Især glitter projekter er den suveræn at bruge til – også når det handler om glitter embossing pulver. Jeg oplever ofte at mine glitter embossing pulvere efter varmebehandling, stadig smider glimmer af sig. Her bruger jeg min pudder børste til at give kortet en god børstetur for at få de værste løse glitterkorn væk.

14. Skæreunderlag – gemmer sig på alle billederne.

Jeg arbejder hovedsageligt ovenpå et stort skæreunderlag med gridline markeringer. For det første behøver jeg ikke bekymre mig, hvis jeg lige skal bruge en skalpel. Men hovedårsagen er, at det er dette gridline mønster på skæreunderlaget jeg bruger. Igen er det detalje nørden i mig, som elsker mit skæreunderlag. Jeg bruger underlaget gridlines til at hjælpe med at placere ting centreret eller lige på mig kort. Dette var min primære metode, inden jeg fik købt mig en T-ruler.

15. Akryl Stempel blokke – glemte at få dem med på billedet.

Små akryl stempelblokke bruger jeg stadig flittigt. Når der lige skal stemples et lille bitte stempel eller tekst, så er de nemme og hurtige at bruge. Jeg har 3 helt små i størrelsen 4 x 5 cm og de ligger altid fremme på mit scrappebord inden for rækkevidde.

 

Det var min egen Top 15 liste og jeg håber den kan være brugbar for nogle, særligt nybegyndere i vores hobby. Alt andet lige, så i hvert fald stille nysgerigheden hos andre. Jeg vil dog nævne, at man alt efter budget kan komme langt med et godt sæt basis værktøjer. Af erfaring vil jeg også nævne, at det betaler sig at investere i kvalitet frem for kvantitet.

Kreative hilsner,

Pia aka Pia’s Creative World. 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.